Doku mühendisliği
Doku mühendisliği, biyolojik bilimler, mühendislik bilimleri, tıp bilimleri ve doku iyileşmesi, tedavisi ve rejenerasyonu için gelişimsel biyoloji ve morfogenezis bilimlerini bir araya getiren bir alandır. Hasarlı dokuların kaybedilmiş fonksiyonlarını yerine koyan, tamir eden, idame ettiren ve/veya biyo-mühendislik, biyomedikal mühendislik ve materyal bilimlerinin birlikte kullanımı ile modelleyen bir uygulama alanıdır. Doku mühendisliğinin amacı, biyolojik doku ve organları, hücreler, mühendislik yöntemleri, özel materyaller ve uygun biyokimyasal ve fizyolojik faktörler ile tedavi etmek, geliştirmek veya yerine yenisini koymaktır. Nihai amaç, tıp alanında kullanılabilecek yapay doku veya organ modelleri geliştirmektir.

Doku mühendisliği tıbbın pek çok alanında yeni bir sayfa açmıştır. Oftalmoloji de buna istisna değildir. Biyomühendislik yöntemleri ile geliştirilen yapay kornea, bu yeni heyecana bir örnektir.
Dünyada giderek gelişmekte olan bu alanda, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi olarak biz de yerimizi aldık. Bu kapsamda gerçekleştirilen projelerden bazıları aşağıdaki linkte, “Proje” başlığı altında görülebilmektedir.
https://debis.deu.edu.tr/akademiktr/index.php?cat=3&akod=20140581