Hakkımda
Doç. Dr. Canan Aslı Yıldırım
Prof Dr. Canan Aslı (Utine) Yıldırım, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce Bölümü’nden 2001 yılında birincilikle mezun oldum. 2005 yılında Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde göz hastalıkları alanında uzmanlık eğitimi aldım. 2006 yılında ise Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde yüksek lisans eğitimini bitirdim. 2009 yılında Johns Hopkins Üniversitesinde Kornea ve Oküler Yüzey Hastalıkları dalında üst ihtisas yaptım; 2012 yılında doçentlik, 2022 yılında profesörlük derecesine yükseldim.
Ellibeşi “SCI ve SCI-Expanded” kapsamındaki dergilerde olmak üzere 100’den fazla bilimsel makalede rol aldım. Birçok kitapta bölüm yazarlığı yaptım. Uzmanlık alanlarım arasında kornea ve göz yüzeyi hastalıkları, refraktif cerrahi (gözlük atma ameliyatları), keratokonus tedavileri (cross-linking, kornea içi halka, kontakt lens, DALK), kornea nakli ve yapay kornea cerrahileri, katarakt cerrahisi, glokom tıbbi tedavileri ve cerrahi uygulamaları, kuru göz ve allerjik göz hastalıkları bulunmaktadır.
İleri seviyede ingilizce, orta seviyede italyanca ve ispanyolca bilgisine sahibim.
Ödüller
1) Uluslararası Hakemli Bilim Ödülleri
1.a. American Academy of Ophthalmology, Achievement Award, 2013
1.b. Fellow of European Board of Ophthalmology (FEBO), Alan Ridgway Award, 2012
Yazılı sınavda 24 ülkeden 370 katılımcı arasından birincilik ödülü
1.d. American Academy of Ophthalmology / International Society of Refractive Surgery – Troutman Award, 2009
Laser In Situ Keratomileusis In Children With Hypermetropic Anisometropic Amblyopia. Journal of Refractive Surgery 2008;24:464-72.
1.e. Johns Hopkins University, Wilmer Research Grant Award, 2009
“Use of Allogeneic Serum Tears in the Treatment of Severe Ocular Surface Diseases and Establishing a Serum Tear Bank at Johns Hopkins Hospital”
2) Ulusal Hakemli Bilim Ödülleri
2.a. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) – Üstün Başarılı Genç Bilimadamlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP), 2018
Doku Mühendisliği Yöntemiyle Kök Hücreler Kullanarak Lakrimal Bezin Geliştirilmesi
2.b. III. İzmir İnovasyon Ödülleri, İnovatif Fikir Ödülü, 2015
Gözyaşı glukoz seviyesi algılayıcısı olan kontakt lens tasarımı
2.c. Türk Oftalmoloji Derneği, Prof Dr Demir Başar Ödülü, 2013
CA Utine, M Bıçakçıgil M, S Yavuz, F Çiftçi. Tear osmolarity measurements in dry eye related to Sjögren Syndrome. Curr Eye Res 2011;36(8):683-90.
2.d. Prof. Dr. İhsan Doğramacı Ödülü, 2001
Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, İngilizce Tıp Bölümü
Mezuniyette dönem birinciliği
Sertifika ve Üyelikler
- Turkish Ophthalmology Board, 2013
- Fellow of European Board of Ophthalmology (FEBO), Alan Ridgway Award, 2012
- Fellow of International Council of Ophthalmology Certificate (FICO)
The Basic Science Assessment in Ophthalmology, Including Optics and Refraction, 2004
The Clinical Sciences in Ophthalmology, 2011
The Advanced Examination, 2011
- Türk Oftalmoloji Derneği (TOD) Üyeliği
TOD Katarakt ve Refraktif Cerrahi Birimi Aktif Üyeliği
TOD Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Aktif Üyeliği
TOD Tıbbi Retina Birimi Aktif Üyeliği
- American Academy of Ophthalmology (AAO) Membership
- International Society of Refractive Surgery of the American Academy of Ophthalmology (ISRS/AAO) – Active Membership, 2006
- International Society of Refractive Surgery of the American Academy of Ophthalmology (ISRS/AAO) – ISRS International Council Representative for Turkey, 2010
- The Cornea Society Membership
- American Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS) Membership
- The European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS) Membership
- Uygulamalı Deney Hayvanları Kursu, T.C. İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü, 3 Temmuz 2007, İstanbul.
- Acil Durum Yönetimi (Yangın Güvenliği, Tahliye ve Görevlendirme, Çocuk Kaçırılmasının Önlenmesi ve Acil Durum Yöntemler) Eğitimi, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, 2007, İstanbul.
- Kardiyak Yaşam Desteği Teorik ve Pratik Eğitimi, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, 2007, İstanbul.
- Course on Research Ethics (CORE), The Johns Hopkins University School of Medicine, 8 Nisan 2009, Baltimore, MD.
- SightLife Global Eye Bank & Corneal Transplant Congress, Türkiye Temsilcisi Kongre Delegesi, 15-17 Temmuz 2009, Seattle, Washington, USA.
- Ders Amaç ve Hedeflerinin Yazılması Eğitimi, Yeditepe Üniversitesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı, 16 Ocak 2012
- Hasta Güvenliği Eğitimi (Ağrı yönetimi, doğru taraf, doğru alan cerrahisinin sağlanması, etkin iletşim, hasta tanımlama, kimlik bilekliği uygulaması ve etkin iletişim, hasta düşmelerinin önlenmesi), Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, 13 Haziran 2013, İstanbul.
- Toplam Kalite Yönetimi (Toplam kalite yönetimi nedir?, Risk analizi ve FMEA, çevre etki değerlendirmesi, beklenmedik olay ve uygunsuzluk yönetimi, kalite iyileştirme ve istatistiksel yöntemler, doküman yönetimi), Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, 13 Haziran 2013, İstanbul.
- Accrediation of Human Tissue and Cell Establishments Workshop – EU Project “Technical Assistance on Alignment in Human Tissues and Cells”, 6 – 10 Nisan 2015, Ankara
- Bireysel Genç Girişim Sermaye Desteği Programı 1. Aşama Girişimcilik ve İş Planı Hazırlama Eğitimi – Dokuz Eylül Girişimcilik Akademisi ve DEPARK A.Ş., 14 Ağustos – 5 Eylül 2015, İzmir
- Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Sertifikası – T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi, İş Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (İSAMER), 24 Mart – 30 Mayıs 2016, İzmir
- Leaders in Innovation Fellowships – Royal Academy of Engineering’s residential programme, Newton Fund, 2016/17, London, UK.
- Venture Pipeline Development Program, VPDP 2017 – Technology Transfer Accelerator, TTA Turkey Advisory Services Consortia / Türkiye Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu, TTH-Türkiye Projesi Danışmanlık Hizmetleri ve İşbirlikleri, Rekabetçi Sektörler Programı, 15 Nisan – 5 Haziran 2017, İstanbul, Türkiye.
- Deney Hayvanları Kullanımı Sertifikası – Dokuz Eylül Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu, 2017, İzmir, Türkiye.
- Workshop on Research Integrity. İzmir Biomedicine and Genome Center (IBG), 26 Eylül 2019, İzmir, Türkiye.
Detaylı özgeçmişimi Dokuz Eylül Üniversitesi web sayfalarından inceleyebilirsiniz.
https://avesis.deu.edu.tr/asli.yildirim
https://debis.deu.edu.tr/akademiktr/index.php?cat=3&akod=20140581
Başarılar
- Kornea nakli ile başarı şansı olmayan, çaresiz ve her 2 gözde kör olan hastalara son umut olan yapay kornea, Boston keratoprotezi (Kpro) cerrahisini güncel teknoloji ile ABD Johns Hopkins University Wilmer Eye Institute’da gözlemleyerek, ülkemize döndüğümde pek çok hastaya başarıyla uyguladım. Bu cerrahi, ümitsiz durumda olan kör hastalara görme şansı vermek ve hem kendilerini hem onlara bakmakla yükümlü olan yakınlarını tekrar topluma kazandırmak için büyük önem taşır.
- İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi Doku Mühendisliği laboratuvarı ile iş birliği yaparak, hücresel düzeyde göz hastalıklarının modellenmesi, yeni tedavi yaklaşımları geliştirilmesi ve kliniğe yönelik tanı ve tedavi ürünlerinin ortaya çıkarılması yönünde araştırmalar başlattım. Bunlar arasında
- Doku Mühendisliği Yöntemiyle Kök Hücreler Kullanarak Lakrimal Bezin (Göz yaşı bezi) Geliştirilmesi, TÜBİTAK 1001 projesi
- Maküler Kornea Distrofisi için yeni bir topikal tedavi yönteminin geliştirilmesi, TÜBİTAK 1003 projesi sayılabilir.
- Türkiye’nin ilk sağlık temalı teknoparkı olan DEPARK bünyesinde kurduğum ASYA Biyomedikal ArGe ve Mühendislik San ve Tic Ltd Şti kapsamında, farklı bilim dallarına ait akademisyenler ve sanayi ortakları ile, toplum sağlığını korumaya yönelik ArGe çalışmaları yürütmekteyim. Bunlar arasında
- Kimya biyomedikal mühendislik ve tıp mensuplarından oluşan bir işbirliği sağlayarak gözyaşı glukoz seviyesi ile renk değiştirebilen kontakt lensi üretebilmek ve piyasaya sunabilmek, Tübitak 1512 projesi
- Görsel Dokunsal İşitsel Oftalmik Cerrahi Simulatörü – Hapt-Oft-VR, Tübitak 1501 projesi sayılabilir.