Retina Hastalıkları

Home Tedaviler Retina Hastalıkları

Retina Hastalıkları

Retina gözün sinir ağı, görüntünün oluştuğu ve beyne iletildiği temel dokusudur. Saniyede hatta salisede binlerce görüntünün oluşup silindiği ve yenilerinin oluşması için hızlı bir metabolizma döngüsü gerektiren bu dokuda, vücudun damarsal hastalıklarının tümünün yansıması görülür. Bunların başında şeker hastalığına bağlı diyabetik retinopati ve ileri yaşta hücresel fonksiyonların bozulması ile görülen yaşa bağlı sarı nokta hastalığı yer almaktadır. Şüphesiz ki, vücudun metabolik olarak hor kullanıldığı kontrolsüz şeker hastalığı (diyabetes mellitus), yaygın damar hastalıkları ve kronik sigara içiciliği, bu tür hastalıklara zemin hazırlar.

Sarı nokta hastalığı, diyabetik retinopati ve damar tıkanıklıkları tanısı konması ve tedavi gereksiniminin belirlenmesi için göz dibi muayenesi ve optik koherens tomografi (OCT) adı verilen retinanın kesitsel incelemeleri yanı sıra, kimi zaman floresein anjiyografi gibi elden damar içi ilaç enjeksiyonu ve göz dibindeki damarsal dolaşımın incelendiği ek tetkikler de gerekebilmektedir.

Retina Hastalıkarı
Retina Hastalıkarı
Retina Hastalıkarı

Tedavide, altta yatan metabolik durumun düzeltilmesi, bu tür rahatsızlıkların kontrolü için temel şarttır. Ancak kimi zaman, sistemik düzenleme ile görme üzerindeki tehdit tamamen ortadan kaldırılamayabilir. Bu durumlarda, retinanın damarsal olarak beslenemeyen veya damar içinden kaçak olan bölgelerine laser tedavileri, anormal ve kırılgan yeni damar ağlarının oluşumu durumunda göz içine ilaç enjeksiyonları gerekli olmaktadır.

Retinanın kimi yapısal hastalıkları ise cerrahi tedavi gerektirir. Bir odanın duvar kağıdı gibi gözün iç çeperini döşeyen retina tabakasının yerinden ayrılması (retina dekolmanı), retina üzerinde ince bir ağ oluşumu (epiretinal membran) veya en keskin görmenin oluştuğu maküla bölgesindeki delik ancak cerrahi tedaviyle düzeltilebilir.

İletişim